divendres, 30 de juliol del 2010

LO PROCÉS DE LES OLIVES de Bernat de fenollar i Joan Moreno

Han arribat les vacances d'estiu, molta gent en fa, i es nota perquè en els llocs on no hi ha turisme les coses van al ralentí. El millor de les vacances és avorrir-se una mica. Ara us proposo un tros d'aquest poema estrany i soporífer, una de les coses més sorprenents que he llegit mai, molt apropiat per a les migdiades d'estiu. No m'estranyaria que a més d'un, com una mena de sunami silenciós, el portés directament cap a les profunditats del son profund. Olives, genives, pinyol, caragol...


"Bernat Fenollar:

De vos i de mi, lo temps assegura
a l'home celós de mal sospirar:
car tot nostre fet està en parlar,
cercant lo descans d'enuig e tristura.
Per què vull saber, menjant vós olives,
lo com de aquelles traeu lo pinyol,
ni com, de la closca, lo txic caragol;
que fer io no ho puc sens dents ab genives.

Joan Moreno:

D'olives lo past és fina pastura:
molt més que lo sucre se pot desitjar;
io no só en temps de renunciar,
car fort en mi sent rebrotar natura,
e tinc gran desig de dolces olives
que, ab gran sabor, llançàs lo pinyol,
menjant per lo gust d'un bell caragol
que tinc molt guardat per fregar genives.

Bernat Fenollar

Puix tan bé glosau la mia textura,
i ab seny equívoc voleu postillar,
io em dubte que el brot que us veu rebrotar
retinga virtut, ni menys la verdura;
i ab tan flac rotllo, de tan forts olives,
no crec que mai oli tragau del pinyol;
si banya no trau vostre caragol,
doncs, ¿com poreu mai fregar-ne genives?

Joan Moreno

Io no em maravell de vostra pintura,
ni de la tenor de vostre cantar,
que vós me vullau com a vós jutjar:
segons vostre text vós feu la lectura.
Si vós no podeu menjar les olives,
io tinc fermes dents per traure el pinyol,
i, treta la banya, lo viu caragol
fa créixer saliva per boca i genives.

Bernat Fenollar

Fengir de potència edat tan madura,
aquesta raó no vull decretar;
consell tan lloat no es deu oblidar:
Cognosce te ipsum, car és gran cordura.
I així jutjareu ab tendres olives
lo quant poc campeja lo corcat pinyol,
i el calapatenc, mústiu caragol,
si pot fer bocí que uomple genives.

Joan Moreno

Segons vostra fe i per conjectura,
resurrecció no es deu gens dubtar:
demostren virtut de ressucitar
la vista i el toc de bella figura.
Tal propietat tenen les olives:
que fan gros bocí d'esmortit pinyol,
i alçar lo cap al fluix caragol,
cercant aquell lloc on són les genives.

Bernat Fenollar

Alçar pot lo cap, mas no serà dura
la carn que de aquell per abarrinar
l'esmortit pinyol; pot vida cobrar,
mas força no pas d'obrir tancadura.
Deixau, doncs, als jóvens aqueixes olives,
i vós, com a vell, salvau lo pinyol;
reclam és de guatlles vostre caragol,
tan fluix com dieu per rompre genives.

Joan Moreno

D'aquestes olives feta feixadura,
gens vós no dubteu que fa revivar:
que ab medicina així singular,
lo vell bé porà llimar la clausura.
Vós feu mal juí contra les olives,
de l'arbre d'amor bell fruit sens pinyol,
car fan escalfar lo fred caragol
i entrar sens empatx de dures genives.

Bernat Fenollar

Del llibre d'amor és llei i escriptura
que, tan tost que l'hom se coneix passar
lo punt i lo terme del seixantenar,
se deixe d'amors, ni en prenga procura.
Inhàbil és fet per a tals olives,
ni per a mai traure d'aquelles pinyol,
la vella virtut de tal caragol,
e, doncs, avorrir deuen tals genives.

Joan Moreno

Aquell gran esplet que molts desnatura
en la juventut, per molt praticar,
a la velledat no dexia plegar
virtut natural, mas fa que poc dura;
doncs, si em so guardat per a tals olives,
sembrant sens excés llavors del pinyol,
miracle no és al vell caragol
restar-li virtut d'entrar per genives.


continuarà...

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Això són dos que estan prenent unes tapes d'olives i n'hi ha un que diu de demanar uns caragols.

L'Emprenyat de Sant Hipòlit ha dit...

Casum els caragolets del dimoni! Aquest any com que no para de ploure en tinc l'hort que sembla un vivero!

Anònim ha dit...

I llavors diu, perquè vol caragols: cambrera, sisplau, una tapa de caragols!

El Marmitó de can Soques ha dit...

El principal dels caragols és la salsa; si no hi ha una bona salsa...

Anònim ha dit...

Precisament, precisament, aquí vaig. Llavors la cambrera diu:
-Els voleu amb salsa o sense salsa?

Anònim ha dit...

Els dos estaven d'acord, volien els caragols amb salsa.

Anònim ha dit...

Sou uns plastes. Així mateix. I es deixen entrar anònims a aquest bloc? no és un bloc prival pels socis? i si no se sap qui escriu com podem saber si és soci o no és soci? haste enemic de la migdiada podria colar-se d'aquesta manera!

Anònim ha dit...

Però llavors la cambrera diu:
-El voleu amb salsa vermella o els preferiu amb salsa verda?

Anònim ha dit...

Llavors un diu:
-Amb salsa vermella!
I l'altre diu:
-Amb salsa verda!
Però abans de seguir m'agradaria queixar-me d'aquest intrús anònim que m'ha interromput sense gaire respecte.
Per si ho voleu saber, soc El Lletraferit de Manlleu, i si parlava anònimament és perquè no m'agrada fer-me veure.
I estic pensant que no seguiré amb la meva petita història de la salsa dels caragols si no us disculpeu públicament!

Rita ha dit...

A mi sí que m'agradaria saber el final d'aquesta història! Els prenen amb salsa vermella o amb salsa verda?

El Rellotger ha dit...

Ja veig que la història del Lletraferit va per llarg, com el poema de les olives. He sentit a dir que hi ha qui els pren amb salsa de mostassa.

L'Emprenyat de Sant Hipòlit ha dit...

A veure, voleu caragols o no voleu caragols?

Anònim ha dit...

Vull demanar excuses públicament per haver intrerumput la història dels caragols.
Això sí, segueixo pensant que no s'haurien d'autoritzar anònims en aquesta associació.
Dit això, dir que jo també vull saber el final de la història de la salsa.

El Lletraferit de Manlleu ha dit...

Molt bé, accdepto les disculpes.
Ara hi ha una segona qüestió: salsa vermella o salsa verda?

El Rellotger ha dit...

Perdoneu-me un petit comentari i potser una interrupció, però ja he dit abans que hi ha qui els pren amb salsa de mostassa. Hi ha una tercera salsa que s'ha de tenir en compte: la salsa groga.