dijous, 23 de juliol del 2009

L'Ane et ses maitres

L'Alexandre de Macedònia, Alex entre nosaltres, és un home molt il·lustrat, i en relació a les demandes de l'Aparici -això que vol arròs i pastís d'aniversari i no sé quantes coses més- que ens ha fet arribar el seu Emisari, ens passa aquesta faula de La Fontaine que jo us transcric amb molt de gust segons la traducció de Xavier Benguerel:

L'Ase d'un Hortolà es planyia al Destí
perquè el feien llevar a punta de dia.
"Bon goig que el gall salaudi el bon matí,
matinejo més que ell a l'establia.
Total per dur verdures cap al mercat tot l'any,
m'esguerren la dormida", deia l'Ase.
El Destí va commoure's d'aquest plany
i l'animal de bast féu canviar de casa.
De mans de l'Hortolà passà a un Adobador.
La tossa de les pells, la seva mala olor,
a l'insensat Pollí frustraven la taleia.
"Enyoro el primer Amo, es deia en estar sol.
Encara, si més no, quan es distreia,
tombant el cap podia caçar al vol,
de franc, un tros de col,
però aquí, ni una ganga; si n'arreplego alguna
només son garrotades". Canvià de fortuna,
i al rol d'un Carboner
fou inscrit, el darrer.
Més planys. "Doncs, prou, diu la Sort irritada,
em dóna més quimera aquest Rossí
que no pas cent monarques al cap d'una jornada.
S'imagina que és l'únic no prou content amb mi?
Només d'ell haig d'estar preocupada?"

Té raó. N'hi ha massa amb aquest tarannà:
la nostra circumstància amb res no s'acontenta;
la d'ara, la d'avui, és sempre la dolenta.
Cansem el Cel a força d'implorar.
Que Júpiter aculli el prec de tots, i encara
li trencarem la cara.

12 comentaris:

Pernilet d'Aglà ha dit...

Tot això feruma. Sí senyor. De primer, a veure, qui parla, el Destí o la Sort? o la parella conjuntament?
o Alex de Macedònia? i com pot ser que en aquest club tots els qui parlen estan sempre a favor del President? I quan un pobre ase, que, diem-ho de pas, és el més assenyat de tots els qui escriuen a aquestes pàgines, quan un pobre aset envia un missatge per demanar que el seu aniversari sigui tingut en compta que ves tu quina reivindicació més humil i mes senzilla, aleshores, patam! Lafontaine. Canya a "l'Ancien Regime" i vinga la il·lustració que és la manera francesa d'emmascarar l'absolutisme. Ah, els fonaments de la democràcia contemporània! el diable se'ls emporti: la manipulació del verb, la demòtica (i la domòtica d'IKEA també), la tergiversació...oh tempora, oh mores!!
jo demanaria a Licor i a Polo que reaccionessin en favor dels animals d'aquesta associació, a veure si entre tots podriem fer una candidatura no humana, una mica més assenyada.
prou manipulació animal, prou jou, prou explotació del bitxo per l'home i per la dona!

Aparici ha dit...

Molt ben dit Pernilet d'Aglà!
I com que entenc que se m'està atacant directament des de les més altes jerarquies de l'Associació, anomeno com advocat defensor: L'Ase Ronyós de la Cua Tallada, famosíssim per la seva defensa dels animals en front d'Ansem Turmeda, altrament dit Abdàllah At-Tarjuman, tal com recull amb tot detall la Disputa de l'Ase (que fixeu-vos bé, porta el nom de l'animal i no de l'home), i que serà assessorat en dret penal pel Doctor Bucèfal.
Ja en sentireu a parlar!

El President ha dit...

Senyors, animals, voleu dir que no estem portant les coses massa lluny?
Una igualtat raonable..., aquesta va ser una bona part del meu programa electoral, recordeu? El respectre a les diferències...

Ase Ronyós de la Cua Tallada ha dit...

"President, oint l'anomenada de la vostra ciència i saviesa que vola per tota aquesta província, abans que jo us conegués ni us hagués oït parlar, sapigueu que us tenia en gran reputació i saviesa. Mes ara, trobant el contrari, us tinc per una ruda i llorda persona. Eh, hom de Déu! Sou fora de seny i d'enteniment? Un infant de cinc anys no deuria dir tals paraules, ans tenir vergonya de pensar-les tan solament". Com podeu negar-vos a la modesta petició d'un dels vostres associats més insignes? Heu perdut el seny? Un tiberi amb arròs i pastís d'aniversari... Ni que us hagués demanat la Lluna dintre d'un cove! I tant més quan en les nostres actuals circumstàncies històriques son aquestes unes coses ben fàcils d'aconseguir! President, vos sou home de migdiada? Vos sou home de reposat enteniment? Així ho creia jo. Déu nos en guard d'un ja està fet! I per això us demanem amb bones i educades paraules, que us retracteu del que heu dit.

Anònim ha dit...

Germans, doneu-vos les mans! Ah, no, volia dir les potes! Tampoc, tampoc, perdoneu, volia dir les mans i les potes!

El Marmitó de can Soques ha dit...

Un tiberi d'arròs, Mare de Déu!, jo hi tinc la mà trencada, alumilló podem fer tractes...

Anònim ha dit...

Bon estiu a tots els Amics de la Migdiada, ara més que mai ens convé fer unes llarges migdiades, la calor ens enlenteix i no ens fa bons per res.
Imma

Wendy Lu ha dit...

!Eleccions, eleccions!! candidatura de l'eximi ase Aparici amb executiva formada pels gats Licor i Polo,el garrí Pernilet i jo, i jo!!

El President ha dit...

Tant de bo, anònima Imma, la calor ens enlentís! Però aquí ens trobem, en mig de l'estiu, i en mig també d'una conspiració que va prenent la forma de complot.
I la Wendy..., amb quin desvergonyiment s'ha tornat capitana de la secció dels animals! De seguir per aquesta via, aviat la sentirem bramar com un ase, o picotejar com un canari! Viure per veure!
Sí, Déu nos en guard d'un ja està fet! I per això demano a tots els associats una mica de serenitat i seny, molt de seny!
Dormim, germans, descansem, ensopim-nos una mica, i així podrem tornar a la serenitat que ens està abandonant...

Anònim ha dit...

Germans, la pau sigui en vosaltres!

El President ha dit...

Escolteu tots, un comunicat d'última hora: Alexandre de Madedònia m'assegura que es troba incondicionalment al meu costat, i m'ha fet conèixer expressament i de viva veu que el seu Bucèfal, altrament dit el Doctor, de cap manera assessorarà en Dret Penal a l'Aparici i tota la seva ptuleia.

Wendy Lu ha dit...

President, un dia tan il·lustre i tan il.lustrat i l'altre que ja s'empatolla amb la Madedònia i la ptuleia.
Aparici, crec que has de dir alguna cosa, la situació ho demana a crits. Et presentes a les eleccions o què?. Jo per la meva part ja t'estic buscant recer a l'Empordà, amb un bon cobert, uns arbres de bona ombra i palla i fenc a dojo, per si has de migrar de les terres de l'Ambrós. Aquí sempre tindras un plat de vichissoise.
au reboir!!