divendres, 12 de novembre del 2010

Les migdiades de Pau Casals

Avui he trobat un comentari de Josep Pla sobre Pau Casals que em sembla molt interessant de reproduir. Ens assenyala el camí a seguir:

"Casals dorm molt bé. En temps normals -és a dir, a casa seva- es colga pels voltants de mitjanit i es lleva dematí. Fa la migdiada. Ha fet la migdiada sempre i la farà, probablement, fins que mori. És una de les operacions més sagrades de la seva vida. A les dues de la tarda -es trobi on es trobi- es retira a la seva habitació i no en surt fins a les cinc. És absolutament impossible interrompre aquesta funció. A l'hora de la migdiada el mestre es fa invisible per a tothom, les ordres no poden ésser més contundents i clares. Vindria el personatge més important de l'època i no interrompria ni escurçaria la seva sesta. És una cosa absolutament intocable. La sesta forma part de l'ordre de la seva vida, i Casals és un home absolutament ordenat. Aquest home, que tan sovint produeix la impressió que no hi és, que viu als núvols, abstret i llunyà -i és veritat-, té de l'ordre una idea precisa, incommovible, immutable. És inimaginable que, a aquesta idea, hi pugui aplicar els termes mitjans, la composició, la necessitat d'haver de fer a cada moment el que imposen les circumstàncies. Res, davant la sesta, no hi ha circumstàncies."

9 comentaris:

Franz ha dit...

"És una de les operacions més sagrades de la seva vida...". Impressionant.

Franz ha dit...

Ara ho entenc!, a vegades, quan faig la migdiada, sento el Cant dels Ocells.

L'Emprenyat de Sant Hipòlit ha dit...

Pués jo el que sento, quan els malparits de les motos em deixen dormir, són grills. Sento grills, molts, un concert de grills tota l'estona i en totes les estacions!

Florian ha dit...

Jo el que sento és la veu del mynah, una veu molt instructiva... Però d'això fa temps ja en veu parlar.

Rita ha dit...

Coi, sí que sentiu coses. Jo quan dormo no sento res. Però m'agrada molt el cant de la merla!

El LLetraferit de Manlleu ha dit...

La merla no surt en el cant dels ocells!

Wendy Lu ha dit...

...en canvi surt la perdiu, que fa un piu piu de quasi res. Jo crec que és perque perdiu rima amb niu, tal qual.

El LLetraferit de Manlleu ha dit...

La perdiu no canta, parrupa.

François ha dit...

Jo sento cançons.