dimarts, 7 de juny del 2011

El Sopar de Trimalció

Companys, que feixuc és haver de romandre en els àpats de l'opulència! Ah, quin desgast del cos i de la ment! Si jo us expliqués... provocaria, n'estic segur, la vostra compassió. En el sopar de Trimalció, tal com el presenta el Satiricó del bon Petroni, s'hi respira l'ambient que em veig obligat a suportar aquests dies. Companys, un últim esforç!, sé que esteu amb mi!; tot sigui per aconseguir la subvenció! El Secretari diu que ja la tenim a tocar...

Tot seguit van dur unes àmfores de vidre curosament tapades amb guix, als colls de les quals hi havia unes etiquetes amb aquesta inscripció:FALERN OPIMIÀ DE CENT ANYS.
Mentre llegim les etiquetes, trimalció picà de mans i digué:
-Ai! Viu més temps el vi que el pobre home. Donem-nos, doncs, a la beguda. El vi és vida. I us estic oferint autèntic Opimià! Ahir no vaig servir pas un vi tan bo, tot i que tenia a sopar convidats molt més distingits.
Mentre bevíem, doncs, i ens embadalíem amb aquestes magnificències, un esclau va portar un esquelet de plata tan ben arranjat que les juntures i les vèrtebres es movien i doblegaven en qualsevol direcció. Mentre Trimalció el llançava sobre la taula una vegada i una altra i l'articulació mòbil li feia adoptar diverses actituds, va afegir:
-Ai, pobres de nosaltres! No res, no som! Així serem tots plegats després que l'Orc se'ns emporti! A viure, doncs, mentre ho poguem disfrutar.
(trad. Josep M. Pallàs)

3 comentaris:

François ha dit...

Sr. President, fins el dia d'avui he suportat amb molta paciència els vostres privilegis, perquè el meu lema preferit sempre ha estat el viure i deixar viure; però la cosa ja no està per compliments de cap mena. Ens acabeu de dir que beveu Falern Opimià de cent anys, i aquí només tenim aigua del torrent! M'ho prenc gairebé com un ultratge; què vol dir aquesta opulència? No vull saber res més dels vostres banquets!

El President ha dit...

François, amic; era una metàfora. Em preocupa la vostra indignació forasenyada.
Si esteu interessat en les marques us diré que en els banquets al qual em veig obligat a assistir, hi ha les mateixes que podeu trobar a qualsevol supermercat. De Falern, res de res.

Aparici ha dit...

Aquest home mereix un càstic!